seraphin.hu/btk

Történettudomány és informatika

Tematika - feladatok

10. május 16, 19. Mindenfélék: Családfakezelő alkalmazások: Ahnenblatt, Gramps; videóvágás: Openshot; Splice; gondolattérkép alkalmazások: Freemind, Mindmapmaker

9. május 9, 12. Honlapszerkesztés folytatás. Flexbox útmutató.; Codepen.

8. május 2, 5. Honlapszerkesztés. notepad++, Betűkészlettár.

7. április 25, 28. Kiadványszerkesztő, tördelőprogramok: SCRIBUS 1.5.2 (telepítése), Emlékeztető, Feladat: két oldal tördelése az útmutató alapján.

6. április 4, 7. Inkscape 2. Feladatok az inkscape-el a szünetre:
1) saját címer elkészítése a wikipediáról letöltött svg címerek tetszőleges kombinálásával;
2) tetszőleges családfa készítés;
3) Térképkészítés az útmutató alapján. A megoldásokat png vagy jpg forámtumban várom az email címemre.

5. március 28, 31. Alrite. Inkscape bevezető. Emlékeztető. Feladat: 1. a neptunon keresztül kiküldött alrite-feladat. 2. Készítsenek az inkscpe program segítségével az internetről letöltött tetszőleges svg címerek felhasználásával saját, egyedi címert.

4. március 7, 10. Digitális kép bevezetés, IrfanView, Gimp. Emlékeztető

3. február 28 , március 3. Zotero emlékeztető, Zotero, magyar stílusfájlok zoterohoz, videó útmutató a zotero word beépülő pótlásához.

2. február 21, 24. Jegyzet 1 Google speciális keresési lehetőségek.

1. február 14, 17. Bevezető óra.
Töltse ki az alábbi link alatt lévő kérdőívet!
Kérdőív - adatok

2022. február

[vissza]

Tantárgyleírás

A kurzus célja, hogy a hallgatókat megismertesse a világháló és az informatika által kínált azon lehetőségekkel, amelyek a XXI. sz. eleji leendő történészek, történelmet oktató tanárok számára hasznosak, illetve nélkülözhetetlenek lehetnek.

A szűkre szabott elméleti ismeretek mellett a fő hangsúlyt a gyakorlati készségek fejlesztésére helyezzük. Az órák során a hallgatók betekintést nyernek a weblap készítés rejtelmeibe, megismerik és begyakorolják a világhálón és a belső hálózaton elérhető könyvtári katalógusok, adatbázisok, digitális könyvtárak és folyóirattárak használatát, illetve a hatékony keresési stratégiákat sajátíthatnak el. A foglalkozások részét képezi az elektronikus könyvészeti ismeretek (internetes illetve CD-ROM alapú) gyakorlati alkalmazásának elsajátítása. A kurzus során külön teret szentelünk a különböző hivatkozási és jegyzetelési és a bibliográfiakészítési szabályok begyakorolására.

2021. február

[vissza]