Történettudomány és informatika

 

Feladatok

Órai anyagok

Ajánlott irodalom

Tantárgyleírás

 

Feladatok - Tematika

12. december 5. Az óra elmarad.

11. november 28. 'Villámtréfák': Gmail, Firefox beállítások, gondolattérképek Freemind, Mindmapmaker.

10. november 21. Kiadványszerkesztő, tördelőprogramok, Scribus, LyX. Feledat: Scribusszal egy tetszőleges kiselőadáshoz prezentáció készítése.

9. november 14. Inkscape 2.; feladat: Térképkészítés az útmutató alapján

.

8. november 7. Inkscape 1. , házi feladat, családfa készítés

7. október 24. Honlapszerkesztés alapjai 2 Feladat: honlapszerkesztés gyakorlás: az alább letölthető csomagolt fájl egy honlapvázat tartalmaz. Letöltést és kicsomagolást követően saját ízlése szerint alakítsa át a honlap színvilágát, betűstílusait, hátterét (css fájl módosításával), valamint egészítse ki tetszés szerinti tartalommal (a html fájlok módosításával)! Sablon

6. október 17. Az óra elmarad

5. október 10. Honlapszerkesztés alapjai 1

4. október 3. Digitális kép bevezetés, IrfanView, Jegyzet 4.2 Jegyzet 2

3. szeptember 26. Zotero_lecke, Zotero, word billentyűparancsok

2. szeptember 19. Jegyzet 1 Google speciális keresési lehetőségek.

1. szeptember 12. Bevezető óra.
1. Töltse ki az alábbi link alatt lévő kérdőívet!
Kérdőív - adatok

2018. szeptember

[vissza]

Tantárgyleírás

A kurzus célja, hogy a hallgatókat megismertesse a világháló és az informatika által kínált azon lehetőségekkel, amelyek a XXI. sz. eleji leendő történészek, történelmet oktató tanárok számára hasznosak, illetve nélkülözhetetlenek lehetnek.

A szűkre szabott elméleti ismeretek mellett a fő hangsúlyt a gyakorlati készségek fejlesztésére helyezzük. Az órák során a hallgatók betekintést nyernek a weblap készítés rejtelmeibe, megismerik és begyakorolják a világhálón és a belső hálózaton elérhető könyvtári katalógusok, adatbázisok, digitális könyvtárak és folyóirattárak használatát, illetve a hatékony keresési stratégiákat sajátíthatnak el. A foglalkozások részét képezi az elektronikus könyvészeti ismeretek (internetes illetve CD-ROM alapú) gyakorlati alkalmazásának elsajátítása. A kurzus során külön teret szentelünk a különböző hivatkozási és jegyzetelési és a bibliográfiakészítési szabályok begyakorolására.

A hallgatók munkája az alábbi szempontok alapján kerül értékelésre: Órák rendszeres látogatása; az első órán elkezdett honlap óráról órára történő fejlesztése, bővítése, egy idegen nyelvű történelmi tárgyú weblap vagy portál rövid ismertetése, recenziója. Egy történelmi tárgyú wikipedia szócikk elkészítése. Évvégén írásbeli vizsga a tanultakból.