Történettudomány és informatika

 

Feladatok

Órai anyagok

Ajánlott irodalom

Tantárgyleírás

 

Feladatok - Tematika

11. május 15. Feladat: Térképkészítés az útmutató alapján
.

10. május 8. Inkscape 2.; Freemind, Mindmapmaker

9. április 24. Az óra elmarad

8. április 17. Inkscape 1. , házi feladat, családfa készítés

7. április 10.Kiadványszerkesztő, tördelőprogramok, Scribus, LyX. Feledat: Scribusszal egy tetszőleges kiselőadáshoz prezentáció készítése.

6. március 20. Honlapszerkesztés alapjai 2.Jegyzet 7.2, gyakorlás

5. március 13. Honlapszerkesztés alapjai 1

4. március 6. Zotero_lecke, Zotero, word billentyűparancsok

3. február 27. Digitális kép bevezetés, IrfanView, Sumopaint, Pixlr, Gimp. Jegyzet 4.2

2. február 20. Jegyzet 1 Google speciális keresési lehetőségek. Jegyzet 2

1. február 13. Bevezető óra.
1. Töltse ki az alábbi link alatt lévő kérdőívet!
Kérdőív - adatok

2018. február

[vissza]

Tantárgyleírás

A kurzus célja, hogy a hallgatókat megismertesse a világháló és az informatika által kínált azon lehetőségekkel, amelyek a XXI. sz. eleji leendő történészek, történelmet oktató tanárok számára hasznosak, illetve nélkülözhetetlenek lehetnek.

A szűkre szabott elméleti ismeretek mellett a fő hangsúlyt a gyakorlati készségek fejlesztésére helyezzük. Az órák során a hallgatók betekintést nyernek a weblap készítés rejtelmeibe, megismerik és begyakorolják a világhálón és a belső hálózaton elérhető könyvtári katalógusok, adatbázisok, digitális könyvtárak és folyóirattárak használatát, illetve a hatékony keresési stratégiákat sajátíthatnak el. A foglalkozások részét képezi az elektronikus könyvészeti ismeretek (internetes illetve CD-ROM alapú) gyakorlati alkalmazásának elsajátítása. A kurzus során külön teret szentelünk a különböző hivatkozási és jegyzetelési és a bibliográfiakészítési szabályok begyakorolására.

A hallgatók munkája az alábbi szempontok alapján kerül értékelésre: Órák rendszeres látogatása; az első órán elkezdett honlap óráról órára történő fejlesztése, bővítése, egy idegen nyelvű történelmi tárgyú weblap vagy portál rövid ismertetése, recenziója. Egy történelmi tárgyú wikipedia szócikk elkészítése. Évvégén írásbeli vizsga a tanultakból.