Történettudomány és informatika

 

Feladatok

Órai anyagok

Ajánlott irodalom

Tantárgyleírás

 

Feladatok - Tematika

10. május 11. A számítógép karbantartása, linux

9. május 4. Scribus, DC

8. április 27. Feladat.

7. március 30. Inkscape 1Jegyzet 5

6. március 23. Digitális kép bevezetés, IrfanView, Sumopaint, Pixlr.

5. március 16. Honlapszerkesztés gyakorlás.Sablon

4. március 9. Honlapszerkesztés alapjai 2. Jegyzet 7.2; notepad++; FontForge betűkészlet szerkesztő; historic betűkészlet.

3. március 2. Zotero, word billentyűparancsok, Honlapszerkesztés alapjai 1

2. február 23. Google keresési technikák. Jegyzet 1 Google speciális keresési lehetőségek. Jegyzet 2

1. február 16. Bevezető óra.
1. Töltse ki az alábbi link alatt lévő kérdőívet!
Kérdőív - adatok

2017. február

[vissza]

Tantárgyleírás

A kurzus célja, hogy a hallgatókat megismertesse a világháló és az informatika által kínált azon lehetőségekkel, amelyek a XXI. sz. eleji leendő történészek, történelmet oktató tanárok számára hasznosak, illetve nélkülözhetetlenek lehetnek.

A szűkre szabott elméleti ismeretek mellett a fő hangsúlyt a gyakorlati készségek fejlesztésére helyezzük. Az órák során a hallgatók betekintést nyernek a weblap készítés rejtelmeibe, megismerik és begyakorolják a világhálón és a belső hálózaton elérhető könyvtári katalógusok, adatbázisok, digitális könyvtárak és folyóirattárak használatát, illetve a hatékony keresési stratégiákat sajátíthatnak el. A foglalkozások részét képezi az elektronikus könyvészeti ismeretek (internetes illetve CD-ROM alapú) gyakorlati alkalmazásának elsajátítása. A kurzus során külön teret szentelünk a különböző hivatkozási és jegyzetelési és a bibliográfiakészítési szabályok begyakorolására.

A hallgatók munkája az alábbi szempontok alapján kerül értékelésre: Órák rendszeres látogatása; az első órán elkezdett honlap óráról órára történő fejlesztése, bővítése, egy idegen nyelvű történelmi tárgyú weblap vagy portál rövid ismertetése, recenziója. Egy történelmi tárgyú wikipedia szócikk elkészítése. Évvégén írásbeli vizsga a tanultakból.